Steg 1

Hej och välkommen till vår valpkurs!

 

Målsättning med denna kurs är att du och valpen ska ha roligt tillsammans.

Vår syn på hundträning härstammar från klickerträning, en metod som går ut på att belöna de beteenden som vi vill att hunden ska fortsätta med. Belöningsbaserad träning är den, i vårt tycke och erfarenhet, absolut effektivaste inlärningsmetoden och det är därför vi valt den. Att man alltid har roligt när man tränar hund efter denna princip är en stor bonus.

Vi lägger inte på signal/kommando på beteendena förrän vi fått fram det beteende vi vill ha hos valpen. Eftersom orden inte betyder något för valpen är det igen ide att tjata ett kommando, utan vi lär valpen vad vi vill att den ska göra och sen döper vi beteendet.

Vi rekommenderar att du börjar med sida ett på kursen därefter kan du variera som du vill. För att begränsa träningen lite kan du ta fram 15 små godbitar, när dom är slut är träningstillfället slut. Det är ju så roligt att träna valpar så man lätt tränar för länge och därmed kan fokus förloras hos både dig själv och valpen.

Om du tränar 15 godisbitar 2-3 ggr per dag så får du fina resultat.

 

Hoppas du får glädje av kursen!

 

sida 3

Då börjar vi med belöningssystemet och vikten av riktigt bra belöningar

Belöning är något som din hund gillar och som den tycker att det är värt att arbeta för :)

Vad är belöning för din hund!

Lek med Bollar, trasor, äta godis ?

Självklart är det valpen som bestämmer vad som är belöning för den. Vi kan bjuda oxfile men gillar valpen inte oxfile så är det ingen belöning. 

Lägg ner lite jobb på att hitta det som just din lilla stjärna gillar extra mycket, då blir träningen lätt att genomföra.

Du kan jämföra med dig själv -  om jag ber dig klippa min gräsmatta och erbjuder dig 50 öre i lön lär du inte nappa på erbjudandet. Men erbjuder jag 1000-lappar så börjar du genast att anstränga dig lite eller hur?

Samma gäller för hunden.

Allt hänger på motivation :)

 

 

Belöningsmarkör/ord

Vi börjar med att lära hunden ett ord som kommer att betyda: -"Bra, just det där du gjorde nu är rätt och kommer att leda till en belöning". Vi använder ordet "rätt" men man kan givetvis använda andra korta ord så som ”yes”, ”klick” m fl. Det ska vara ett ord som man inte använder till vardags då hunden ska lära sig att associera ordet med belöning

 

Ha valpen framför dig och säg ordet, ordet ska genast följas av belöningen (valpen ska höra ordet och omedelbart känna godissmaken i munnen) upprepa 10 ggr.

Nu har nog valpen lite förväntningar på "Rätt".

Fr o m nu kommer du att säga ordet "rätt" varje gång ni tränar och hunden utför ett beteende som du vill se mer av. T ex valpen sätter sig, du säger "rätt" , varpå du direkt ger hunden sin godisbit.

Du får aldrig missa att ge hunden sin belöning om du sagt ordet "rätt" för då förlorar signalen sitt värde för valpen/hunden.

Lek med leksak

Leken är viktig för samarbetet mellan dig och valpen. När du presenterar en leksak kan du använda dig av "titt ut" dvs du gömmer leksaken bakom ryggen, rycker fram den och drar den i ryckiga rörelser längs golvet för att utlösa valpens jaktlust och önskan att fånga bytet/leksaken

Tänk på att aldrig tvinga på valpen en leksak genom att trycka upp den i ansiktet på valpen.

Om valpen älskar att leka kan du använda leken som belöning efter ordet/belöningsmarkören "rätt" istället för godis ibland. Dvs du säger "rätt" tar fram leksaken och leker med hunden. 

Om valpen inte tycker om leksaker kan man leka med godbitar som man retsamt och busigt kastar iväg hit och dit som valpen får äta. Att springa tillsammans med matte/husse tycker också dom flesta valpar är roligt.

 

Mia och Verdi tränar på belöningordet 

Verdi älskar att leka

 

Kontakt och lugn och ro

Kontakt/ögonkontakt

Att hunden frimodigt tar ögonkontakt med oss är en bra förutsättning för vidare samarbete mellan oss och hunden. Därför lägger vi gärna ner lite möda på just den saken.

Här är en enkel ögonkontaktsövning :

 

Sätt dig bekvämt på en stol eller på golvet, ta godis i båda händerna och visa hunden att här finns det godis att tjäna. Dra långsamt isär händerna och vänta tills valpen tittar till upp i ditt ansikte en hundradelssekund, säg "rätt" och belöna rakt framifrån så hunden tjänar på att sitta mitt framför dig vilket kan vara praktiskt senare i er träning.

Upprepa 4 ggr ta en lekpaus och försök 5 ggr till Paus" Upprepa tre ggr per dag så har du fin ögonkontakt innan veckan är slut :)

 

Redan när vi får hem valpen vid 8 veckors ålder börjar vi belöna den för både aktiva och passiva beteenden som vi vill se mer av.

T ex att lägga sig ner, när ingenting händer.

Sitt ner och väntar tills valpen spontant sätter sig eller lägger sig ner, då belönar du lungt och fint med små små bitar godis som droppas ner till valpen med ojämna mellanrum.

Det ska vara lönsamt att "bara vara" också.

 

Besökare totalt: